Quantcast
Channel: Tapas og hapsere Arkiv - Ostesnak
Viewing all articles
Browse latest Browse all 71

Sommerens madbloggerudfordring

$
0
0

Den seneste runde af Madbloggerudfordringen har haft fokus på sommermad, råvarer i sæson og samarbejde. Bloggere arbejder tit alene, og derfor har det været rigtig sjovt at samarbejde med en anden blogger. Min makker blev Birte fra Cookvalley. Birte har meget på hjerte, og udgangspunktet er, at madprojekterne skal give hendes børn en sund madkultur. Det er en blog med holdninger til råvarer, til sæson, til økologi, til madspild og med en lyst til at lege og afprøve kendte ting på nye måder.

Smagen af sommer

Vores fokus på vores blogs er naturligvis meget forskelligt, og derfor har det været ekstra sjovt og inspirerende at udvikle en sommermenu sammen. Vi mødtes to gange, første gang for at planlægge, og anden gang gik vi i køkkenet og tog billederne til sidst.

 

Sommerbordet

 

Madbloggerudfordringen

Udfordringen bestod også af, at vi skulle bruge mindst tre råvarer i sæson, og en af dem blev bestemt af to andre bloggere (Kratluskeren og Bagning med Budget mm.). De valgte brændenælder til os, så måneden er også gået med at studere brændenælder på mine gå- og løbeture, plukke skuddene, blanchere dem osv. Sjovt som man kan ændre syn, pludselig så jeg ikke ukrudt men spiselige muligheder.

Spiseligt ukrudt

Vores sommermenu er en uformel og hyggelig brunch på terrassen. Nogle opskrifter har Birte stået for, andre har jeg. Det var ikke meningen, at der skulle ost i ALT – men på en eller anden finurlig måde, så har der sneget sig ost i det hele…

Lad os smage på det…

Frittata og gedeost

 

Frittata med blancherede og tørrede brændenælder

Opskrift: Cookvalley

Ingredienser (4-6 personer):
125 g brændenælde-topskud uden grove stilke, blancheret
4 økologiske æg
1 dl ricotta
3-4 spsk hele blade af tørrede brændenælder (læs om tørrede brændenælder under denne opskrift)
1 spsk olie
1 tsk smør
1 løg, finthakket
salt

Tilbehør:
chorizo
frisk gedeost
frisk kørvel

I denne frittata har Birte valgt at bruge både blancherede og tørrede brændenælder: De blancherede giver konsistens og fylde, men ikke særlig meget smag. De tørrede brændenælder giver til gengæld smag (og farve).

Frittata og gedeost

Vask de friske topskud i rigeligt vand. Blancher dem 1-2 minutter i kogende vand tilsat 1 tsk salt. Lad dem dryppe af og når de er til at håndtere, klemmes så meget væske som muligt ud. (Det kan stadig være en fordel at bruge handsker).

Rør æg med ricotta (der må gerne være små hvide klatter i). Tilsæt tørrede brændenælder – let krammet med hånden, men ikke så de smuldrer helt.

Varm olie og smør op på en pande og kom løg og salt på. Lad løgene simre klare i egen væde i op til 10 min, så de udvikler sin sødme, men ikke brunes. Rør jævnlig i dem. Tilsæt de blancherede brændenælder. Skru op til middel varme og steg blandingen, indtil al væde er fordampet. Læg blandingen til afdrypning og afkøling.

Bland æggemassen sammen med den let afkølede brændenældemasse. Smag til med salt.

Tør panden af og tilsæt 1 spsk olie. Lad panden varme op ved middel temperatur. Kom æggemassen på panden, så det er min 3 cm højt. Lad panden stege med låg over i ca 7-10 min – afhængig af tykkelse og pandetemperatur.

Vend frittataen om – evt. ved hjælp af et fladt grydelåg, der passer til panden og lad den stege i 2-3 min. på den anden side, så den bliver gylden. Når frittataen er fast i midten, er den færdig og sættes til afkøling.

Server frittataen ved stuetemperatur ledsaget af stegte tykke skiver af god chorizo smurt med frisk gedeost og pyntet med kørvel.

 

Tørrede Brændenælder

Husk at sanke, hvor du er sikker på, at der ikke er blevet sprøjtet, eller hvor de står tæt op af befærdet vej. På denne årstid blomstrer mange brændenælder, så pluk helst kun topskud af planter, som endnu ikke blomstrer. Brug gerne dobbelt handsker ved plukning (og lange bukser er også en god idé).

Skyl brændenælderne i flere hold rent vand og læg dem til tørre på et klæde. Lad dem tørre godt.

Tørring i dehydrator: Læg brændenælderne løst med luft omkring i bakkerne til dehydrator og stil dehydratoren på 45 grader og lad dem tørre i 20 timer, til de er “rasletørre”.

Tørring i ovn: Læg brændenælderne løst med luft omkring på en bageplade. Tør dem med ovnlågen åben. Brændenælder kan klare op til 80 grader uden de væsentligste aktive stoffer forsvinder, men lavere temperatur er selvfølgelig mere skånsomt for vitaminer, farve og konsistens. Det tager 5-6 timer ved 50 grader.

 

Hjemmelavet flødeost med krydderurter

Næste ret på bordet er en hjemmelavet flødeost smagt til med friskhakket purløg og basiliku. Opskriften ligger allerede på bloggen lige her.

Hjemmelavet ost med urter

 

Små butterdejsmedaljoner med varmrøget laks og fetacreme

Også disse små hapsere ligger allerede på bloggen, så opskriften kan du se lige her.

Lille hapser med laks og feta - madbloggerudfordring

 

Bruschetta med brændenældegouda

Med benspændet brændenælder, måtte vi naturligvis have en gouda med brændenælder med. De hollandske oste er tit tilsat spændende smagsretninger. Og her er en flot ost med mørke nistre og en spændende smag af tørret brændenælde. Osten smelter fint og blev en del af nogle bruschettaer.

Bruschetta med gouda

Ingredienser (8 stk):
8 skiver flutes
8 skiver gouda med brændenælde
4 skiver parmaskinke, i halve
Dehydreret, tørret brændenælde (til pynt) (se opskriften med frittata ovenfor)

Rist flutesskiverne i ovnen ved 200 grader i ca. 5 minutter. Kom skinke på brødet og derefter skiver af ost. Gratinér i ovnen ved 200 g i yderligere 5-6 minutter. Pynt med tørrede brændenældeblade.

 

Hyldeblomstsaft

Opskrift: Cookvalley

Hyldeblomsterne er sprunget ud – og du kan stadig lige nå at plukke dem, hvis du endnu ikke har lavet hyldeblomstsaft. Her tjener hyldeblomstsaften to formål: Som saft i glasset og derudover har Birte brugt de smagsgivende blomsterklaser i pandekagerne, hvilket giver dem et pift af blomster og frisk citron.

Hyldeblomstdrik

Ingredienser (ca. 2 liter):
20 hyldeblomstklaser
3 økologiske citroner, den gule tynde skræl uden det hvide
20 g citronsyre
450 g økologisk rørsukker
1,5 liter kogende vand

Ryst hyldeblomsterne og klip de lange og grove stilke af. Kom dem i et to liters skoldet sylteglas med låg. Vask citronerne og skræl den gule skal meget tyndt af, så der ikke kommer noget af det hvide med. Det hvide er meget bittert. Kom den i glasset sammen med sukker og citronsyre. Rør let rundt. Hæld kogende vand over, så glasset er fyldt op til tre cm fra kanten. Rør godt rundt, til sukkeret er helt opløst. Luk låget og stil glasset på køl.

Lad hyldeblomstsaften stå 3-5 dage og rør dagligt i den med rene og skoldede redskaber.

Si herefter saften gennem en fin si eller osteklæde og hæld den i isterningeposer og læg i fryseren. Du kan også hælde den i rengjorte og skoldede flasker og opbevare på køl (har kortere holdbarhed).

Lad blandingen af hyldeblomster og citron dryppe godt af og gem derefter hyldeblomstklaserne til hyldeblomstpandekagerne…

 

Pandekager - madbloggerudfordring

 

Pandekager med hyldeblomst

Opskrift: Cookvalley

Ingredienser (8 stk):
1 æg
0,5 liter mælk
100 g fuldkorns tipo-00 mel
1 -1½ tsk økologisk rørsukker
½ tsk salt
3-4 hyldeblomstklaser til overs fra hyldeblomstsaft (se opskrift ovenfor)
smør

Mascarponecreme:
125 g mascarpone
2 spsk flormelis

Pisk ægget og mælk til massen er let og luftig. Tilsæt gradvist sigtet mel sammen med sukker og salt. Pisk dejen glat og lad den hvile i 10 min.

Nip blomsterne af hyldeblomstklaserne, så der ikke er store stilke. Lad dem dryppe af på køkkenrulle.

Varm en pande op ved jævn varme og tilsæt en anelse smør – lad smørret skumme ned og kom et par skefulde dej på den varme pande og vip den, så dejen fordeler sig over hele panden. Drys overfladen let med hyldeblomster. Steg pandekagen let brun og sprød på undersiden. Fold pandekagen ind over den ene halvdel og så igen, så de bliver til trekanter, hvor pandekagens overside med hyldeblomsterne er inde i pakken. Bemærk, at pandekagen ikke skal vendes og steges på begge sider.

Læg pandekagen på et fad og fortsæt med resten af dejen. Pynt med blåbær og drys til sidst med friske hyldeblomster. Servér med mascarponecreme (mascarpone rørt med sigtet flormelis).

 

Pandekager - madbloggerudfordring

 

Velbekommen!

 

På denne måde fik Birte og jeg sat en sommermenu sammen, som i sin helhed er anderledes end hvad vi hver især ville komme frem til alene. Det var sjovt at få pudset mine ‘ostebriller’ og opleve Birtes store kendskab til råvarer og smag (heruder dehydrering). Tak for godt samarbejde!

Hapsere
Pandekager

Indlægget Sommerens madbloggerudfordring blev vist første gang den Ostesnak.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 71